Mijn oog viel erop! Maak de weg vrij voor deze blitse trendsignalementen (deel 1).

Het jaar is alweer even op gang en mijn uiterst knappe kop barst alweer uit elkaar van de trends en trendsignalementen die ik graag met je wil delen. Welke ontwikkelingen springen in het oog? Wat gaat de komende jaren het beeld in ons interieur beïnvloeden? Ik zet hierbij graag mijn favorieten op een rij, te beginnen met ‘Creatures‘, ‘Proud South‘ en ‘De Eigenheimer‘. Heel benieuwd naar jouw lievelings!

Signalement Creatures

Tuurlijk, het ís een beetje griezelen en grillen but I like it: coole creatures voor in het interieur. Eind vorig jaar waren ze een behoorlijk opvallende aanwezigheid op Dutch Design Week in Eindhoven; tafels, lampen, kleden en andere interieuraccessoires die doen denken aan insecten, buitenaardse wezens en magische dieren óf aan de (natuurlijke) bouwwerken die deze wezens zouden kunnen maken. Hier op de eerste foto is bijvoorbeeld het prachtige amorfische wandkleed Ode Al Mar Oemni van de getalenteerde ontwerper en curator Sandra Keja Planken te zien. Is het een wonderlijke wesp? Is het een landschap? Ook tof vind ik het tafeltje van ontwerper Rutger de Regt, met daarop de kronkelige tafelamp van Ori Orisun. Net of ‘ie kan wandelen toch? Of men neme het bizar insecterige tafeltje in high glossy zwart van Clara Schweers. Ieks!

Dat zeg ik. Als het maar kronkelt en weirde tentakels of klauwtjes heeft. Acht armen mag ook, of anderszins magische vormen, net waar je op aan gaat. Het is denk ik een uitloper van de grote behoefde aan tactiliteit in stoffen en meubels: we zijn meer dan ooit op zoek naar interieuritems die een bijzonder gevoél geven. Is het zacht, hard, bobbelig? Of prikkelt het? De vreemde afkeer die je voelt bij de aanblik van een item dat doet denken aan een gek insect of magische figuur zou je in het verlengde hiervan kunnen zien.

Overigens: liefhebbers van de arts and crafts movement uit de jaren twintig zullen overigens wel enige gelijkenis zien met de mythologische en natuurlijke vormen uit de roaring twenties, hoewel de huidige creature-movement een frisse, vaak kleurrijke benadering kent en gekenmerkt wordt door het gebruik van nieuwe, verrassende (soms zelfs biobased) materialen. Anyways, houd je ogen en oren open; je zal dit soort creatures steeds vaker spotten. En weet: een arm met kippenvel en een beeeeetje rillen van afkeer horen er gewoon bij. And you WILL like it.

Signalement De Eigenheimer

Weg met de bulk, met de massa, met het inwisselbare interieur. Persoonlijkheid is álles en het kan niet onderscheidend genoeg. In een tijdperk waarin het geenszins moeilijk is om toffe interieuritems te scoren – de gemiddelde bouwmarkt heeft zelfs een voorraadje tof stylingspul staan – is het belangrijker dan ooit om je eigen stijl over je interieur te laten rulen. Want je zou toch niet willen dat jouw interieur totaal inwisselbaar is, en net zo goed van de buurvrouw zou kunnen zijn?

(Mocht je hier het probleem totaal niet van inzien, dan zou het kunnen zijn dat je hier niet helemaal aan het goede adres bent. Even goede vrienden verder hoor, daar niet van.)

Goed, waar waren we gebleven. Ohja: durf en doe, probeer en experimenteer! Verf dat krukje in je favoriete kleur – zo heb ik hier lekker voor rood gekozen – hang die ‘grandma gordijnen’ op, geef dat creatieve schilderij van dat lokale marktje in Duitsland een plekje in de hal, lijst de tekeningen van je kinderen in en hang ze ernaast, en láát die oude bank bekleden in animalprint. Wat je ook doet; doe wat goed voelt voor jou, kies voor wat bij jou en je persoonlijkheid past. Laat het ‘standaard plaatje’ voor wat het is en durf daar met je eigen creativiteit en eigenzinnigheid vanaf te wijken.

Signalement Proud South

De expositie van Lidewij Edelkoort tijdens DDW 2023 (het was een vruchtbare editie zullen we maar zeggen) draaide om een aantal schitterende, exotische meesterwerken uit de verschillende provincies van Brazilië. Het levert een te gekke smeltkroes op.

In een begeleidend schrijven viel te lezen dat Lidewij in deze donkere periode van oorlog, verspilling, klimaatverandering en verlies van controle stelt dat we elders onze schoonheid moeten vinden. ‘Om vreugde te zoeken, moeten we naar het zuiden gaan en soelaas vinden in de vreugdevolle expressies van meesterambachtslieden uit de provincies. Hun verhalende objecten verbeelden een alledaags paradijs met vogels, bloemen en portretten van mensen die plotseling een recept worden tegen de somberheid van deze wereld. Ze maken houtsnijwerk, beeldhouwen, schilderen en borduren om de eenvoudige kracht van hun onderwerp tot leven te brengen (..).’

Inderdaad: hier word je toch heel vrolijk van? Ik vind dit echt een heerlijk lichtvoetig geheel. Tegelijkertijd hebben de items ook een enorme zeggingskracht door het gebruik van lokaal vakmanschap, voorouderlijke gebruiken / praktijken en het koesteren van inheemse waarden.

In het boek Proud South (2022) is er nog een breder perspectief en toont ze samen met Lili Tedde en Mariola Lopez Mariño het werk van creatieve krachten in de mode, fotografie, styling en kunst in de zuidelijke delen van de wereld. De boodschap van Lidewij: ‘Een zuidelijke generatie creatievelingen staat op, drukt lokale ambacht uit, omarmt regionale materialen, herkent voorouderlijke praktijken en koestert inheemse waarden.’ (Bron: Lecturis.nl)

REISTIP! Bezoek het hotel Uxua Utopia in Brazilië – ontworpen door Wilbert Das en Bob Shevlin, in samenwerking met lokale ambachtslieden – en laaf je als een malle aan alle originele, authentieke en vaak handgemaakte decoratie. Er is volop gebruik gemaakt van lokale, reclaimed materialen en antieke items. Een paradijs, wat ik je brom! Het UXUA Hotel staat in ieder geval bij mij hoger dan hoog op de wishlist. Mocht je echter geen tijd of geld hebben voor deze reis: er is ook een te gek boek over het hotel verschenen; Uxua Utopia, dat zó mooi is dat het eerder aanvoelt als heus object. Het idee van het boek is een toekomstvisie van een ideale samenleving; in ambachtelijke harmonie en in relatie met de natuur. Uiteraard blijft een daadwerkelijk bezoek aan het hotel (een voormalig dorpje) De Ultieme Droom. Ik sluit daarom af met een filmpje van een hotelkamer die luistert naar de naam Cerãmica: want deze ruimte was potdorie vroeger een keramiekatelier. Kijk maar even, wat een originele weelde.

Cerãmica, onderdeel van UXUA Casa Hotel & Spa

(Visited 83 times, 1 visits today)