Lampen zijn de kapstokjes van je interieur; aanschouw de heerlijkste trends.

Waar vroeger de verlichting in huis nog wel eens het ondergeschoven kind was, dringt nu steeds meer tot De Menschen door dat mooie, slim geplaatste lampen essentieel zijn voor een fijne sfeer. Sterker; goede lampen zijn potdorie de kapstokjes van een interieur! Daarom bij deze ter inspiratie de belangrijkste trends op het gebied van verlichting. Geniet er maar weer van.

Ohja, over de foto: hier ben ik de Mini Glo Ball van Flos aan het bewonderen (bij het nog altijd oh zo fijne hotel Parc Broekhuizen in Leersum).

Wall Sconces Je ziet en hoort het woord ‘wall sconce’ steeds vaker voorbij komen. Op zich is de lamp die direct op de muur (of, in het geval van een ceiling sconce, op het plafond) geplaatst wordt niks nieuws onder de zon, maar de laatste tijd worden er wél allerlei nieuwe toffe ontwerpen de wereld ingeslingerd. Spreekwoordelijk gezegd dan, want je moet nooit écht met lampen gooien!

Oké flauw. Wat ik zeggen wil: de tube lamp is een van de rijzende sterren aan het wall sconce firmament, zelf ben ik bijvoorbeeld nogal ernstig onder de indruk van In The Tube van DCW éditions. Hoe dan ook, er zijn tig brass of zelfs gestoffeerde varianten in omloop, er is werkelijk voor ieder budget en binnen elke stijl wat wils. Wall sconces creëren een mooi, sjiek en vooral rustig beeld in werkelijk iedere denkbare ruimte van het huis. En waar je de wall sconce vroeger wellicht alleen tegenkwam in een hal, schitteren ze nu ook keihard in badkamers of in woonkamers.


Chandeliers Steeds vaker zien we dat ruimtes – of ze nu modern of klassiek – zijn uitgedost met mooie kroonluchters. Van klassieke exemplaren vol kristal, tot hypermoderne varianten met strakke lijnen en ronde lampenbolletjes of meer kleurrijke artsy uitspattingen van kunststof. Zo spotten we tijdens de Salone del Mobile in Milaan een geweldig exemplaar van India Mahdavi. Ohja, voor de duidelijkheid: dat een kroonluchter vooral in klassiek ingerichte grachtenpanden met een hoge ruimte thuis hoort is een totale misvatting; zelfs een moderne badkamer knapt er van op. Het maakt de boel juist tof, creatief en eclectisch. Durf ook te spelen met volume; een grote lamp in een kleinere ruimte kan ontzettend mooi uitpakken.

Sputniks, Starburst lampen en Urchin / Astra Lights zijn natuurlijk de oppermoeders van de statement lampen. Vintage exemplaren van Sciolari of Stilnovo zijn geliefd, maar ook nieuwe varianten van bijvoorbeeld Lambert et Fils kunnen op een groeiende schare fans rekenen. Een sputnik is de ultieme manier om een ruimte in één klap een flinke bak cachet te geven; deze lamp vult echt de ruimte.

De Arcadeboog Let op! De ‘boog’ wordt hét codewoord van ons interieur komend najaar. Een booglamp of een lamp met een boog erin verwerkt is absoluut onderdeel van deze trend, met als lichtend voorbeeld (moehaha, sorry) lamp MILA van Matthew McCormick. De lamp werd in april gepresenteerd tijdens de Salone del Mobile 2018 in Milaan en was al snel een van de meest gefotografeerde en besproken nieuwe items van dit jaar.

Zie hier, lamp Mila (klik hier voor meer info)

Maximalistische, eclectische Lampen zijn nog altijd sehr geliefd. Vooral de machtig mooie, overdadige lampen van House of Hackney, compleet met cheetah, slang of kaketoe hebben al een tijd mijn obsessieve aandacht. En de aap- of muizenlamp van Seletti is ook al zo’n hit. Toegegeven, je moet een beetje een maximalistische inborst hebben zoals ik. Anders kan ik je eerder de volgende magische, edoch strakke exemplaren aanraden.

Stellar Lights . Steeds vaker zien we verlichting die een beetje een buitenaards voorkomen hebben. Of in ieder geval doen denken aan ons planetenstelsel. Globes, planeten met zogenaamde ringen eromheen. Met stip op 1 staat wat mij betreft de Glow Ball van Flos (de lamp die ik aan het aanbidden ben op de foto hierboven). Ook ontzettend tof: de lampen uit Stellar Collectie van Lee Broom. Allemaal prachtig magisch en mysterieus, en zowel toepasbaar in moderne als in klassieke interieurs.

Pendants zijn ook erg aan de hand in interieurland. Hang ze in groepjes of juist in hun uppie, maar wat mij betreft komen ze sowieso het best tot hun recht in een hoek of in een hal omdat ze natuurlijk vrij slank en niet zo ruimte vullend zijn.

(Visited 497 times, 1 visits today)