Ga Je Voor Een Minimalistisch of Maximalistisch Interieur? (Of eet je van twee walletjes)

De interieurvraag van 2018 and beyond is natuurlijk: ben jij een minimalist of een maximalist? Of… val je met de beste wil van de wereld gewoon niet in een hokje te proppen? Want dat kan natuurlijk ook.

Maar laten we het eerst over mij hebben, want dat hebben we nog niet gedaan. Ik geloof dus dat er ergens diep down in mij heus een minimalist huist. Want als ik denk aan een dressoir, of aan een badkamer, of aan een woonkamer, of aan een logeerkamer of aan de gang dan zie ik toch altijd vrij strakke woonkamers en dressoirs en badkamers en logeerkamers voor me. Maar.. in the end val ik nou eenmaal meer op zebrabehang dan op een frisse RAL9010. Of op een paars fluwelen gothic-achtige bank dan op een strak grijs exemplaar met ijzeren leuning waarvan ik alleen maar kan zeggen dat ze meeeeegakut zitten. Of beter gezegd; megakut leunen. Anyways, bekijk de volgende Pinterest-borden ZONDER NADENKEN en je weet aan het eind ook heel goed wat jouw geaardheid is. Is het maximalistisch, is het minimalistisch, of is het een fabelhafte mix? Sjonge, wat zul je je straks bevrijd voelen!

PS. Het allermooiste zebrabehang ooit, het zebrabehang van Jim Thompson, kun je vinden tussen de 46 wallpapers die ik moet hebben.

Het Minimalisme
Het minimalisme anno 2018 kenmerkt zich door strakke belijningen, simpele maar mooie details, zachte kleuren, luxe maar sobere materialen en zeer functionele meubelen die mooi zijn in al hun eenvoud. Dat zeg ik, je moet er van houden. Een minimalistische stijl is bovendien niet zo easy als het misschien lijkt; je moet werkelijk met militaire precisie te werk gaan; een zo strak, clean en opgeruimd mogelijk interieur heeft in de basis bijvoorbeeld een zeer goede afwerking en een uitermate goed doordacht en totalitair opbergsysteem. Er is verder weinig afleiding in het interieur, dus je ziet alles; even snel een oneffenheid wegwerken is er niet bij. Terwijl je bij een wat klassiekere of maximalistische stijl makkelijker met een ‘flaw’ wegkomt. Overigens kent het minimalisme verschillende stromingen en hoeft het niet allemaal wit, zwart en Scandi-ish te zijn. Je kunt ook voor eclectic minimalisme gaan, of voor bohemièn minimalisme. Als het in de basis maar ehm, een minimalistisch interieur is.

Het Maximalisme
Ik hoef niemand uit te leggen dat deze stijl mij – het zou zomaar kunnen – toch wat meer aanspreekt dan het minimalisme. Maargoed, niemand vroeg mij om uitleg. Plus: wie ben ik om mezelf nou weer zo op te dringen? Ohja, ik ben de blitse founder van dit blog. Maar terug naar het onderwerp; het maximalisme. Mijn grote heldin Kelly Wearstler zei al heel treffend in AD Magazine:

“There is a joy in designing a space without limitations and restrictions, where excess is encouraged and unlikely pairings create beautiful and unexpected harmonies.”

En daar sluit ik me volledig bij aan; ik ben dol op het mixen en matchen van wilde patronen, en houd zeker van een dik statement (men neme de upcoming black bathroom). Hoewel ik het eerlijk gezegd best wel heel erg retemoeilijk vind om een goed en evenwichtig maximalistisch interieur samen te stellen. Want ik ben wel maximalistisch, maar ik vind ook weer niet alle maximalistische shizzle tof ofzo. Maar belangrijker; je moet stiekem toch echt wel heel erg goed weten wat je bij elkaar gooit en wat niet. Niet alles valt goed te combineren. Het mag bovendien ook weer niet té druk worden; er is altijd een ‘focal point’ nodig. Het oog wil graag weten waar het als eerste naar moet kijken.
Ik zal binnenkort een handleiding Maximalistisch Inrichten publiceren, met alle lessen die ik tot nu toe heb geleerd + natuurlijk wat lessen van de absolute pro’s. Even wat interviews regelen enzo. Maar dat kan ik. Dat regel ik! Dat fix ik!

Het Maximalistisch Minimalisme
Maar wat nu als je wel van een hysterisch grote messing palmboom die-ook-een-lamp-is houdt, maar verder bijvoorbeeld niet van heftige ‘prints in the mix’? Dan zeg ik: geen paniek. Adem in adem in. Je moet natuurlijk gewoon doen wat je selluf wil. Ter inspiratie presenteer ik bij deze wel even het maximalistisch minimalisme – ik kan er even geen andere term voor vinden. Denk aan een huis met een strakke bank in een opvallende kleur, een groot grafisch werk aan de muur, een gouden palm in de hoek (of een andere excentrieke lamp) en een in het oogspringende vloer. Maar dan wél in een strak, licht en ruimtelijk interieur. Lijkt mij best een lekker plan. Hier wat voorbeelden. Wie weet is dit het he-le-maal voor jou en ben je me eeuwig dankbaar?

Voor je weg klikt zeg ik: bedankt voor de aandacht en ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen bij een van de grote interieurkwesties van 2018. Laat je nog even weten wat jullie fav stijl is? Dan weet ik nog wat beter wat voor vlees ik in de kuip heb 😎

(Visited 994 times, 1 visits today)