Mensen! Voor iedereen die graag wat meer wil weten over The Black Bathroom, hier alle ins & outs. En let op: dit stukje staat echt al een paar jaar online (als ik me niet vergis sinds 2020) maar heb ‘m nog weer even omhoog gegooid omdat de foto’s er zo lekker uitzien en omdat het verhaal leuk blijft.
……
Ga er vooral even rustig voor zitten, want ohmygad de zwarte badkamer a.k.a. The Black Bathroom is al best een tijdje (zo goed als) af. Ik had alleen nu pas tijd en de kracht om dit hele verhaal op te tikken. De badkamer is uiteindelijk wel een tikje anders geworden dan we in eerste instantie voor ogen hadden, maar lelijk is-ie bepaald niet. Maar dat is mijn bescheiden mening.
Kill your darlings
Zoals jullie weten waren de plannen groter dan groots. (Even doorklikken voor de aanvankelijke plannen met de zwarte badkamer.) Er zijn een hoop plannen gekilled en een boel plannen omarmd. We moesten bijvoorbeeld toch afzien van de prachtige maar zeer kostbare tegels van Les Ateliers Zelij en een goedkoper alternatief vinden. Maar zo gaat dat dat in de final hours voor aanvang van een project; soms moet je ideeën en plannen aanpassen omdat je door tegenvallende kosten niet uitkomt, of omdat bepaalde keuzes toch niet blijken te werken om (stijl)technische redenen.
Zwarte bejmat tegels van Designtegels.nl
Het belangrijkste verschil met het oorspronkelijke plan is dat we uiteindelijk niet gewerkt hebben met tegels van Les Ateliers Zelij omdat ze beeldschoon maar bij nader inzien NOGAL boven ons budget lagen. Na honderd uur zoeken in aaaalle landen van de hele wereld (online natuurlijk, waar zie je me voor aan) kwam ik uiteindelijk terecht bij Designtegels in jawel, het is ongelofelijk, Utrecht. Geen spon trouwens. Hoe dan ook, ze verkopen er schitterende tegels uit o.a. Marokko, Portugal en Spanje en wij stuitten er op de zwarte bejmat – het zusje van de nu zo populaire zellige. De bejmat zie je in riads vaak als vloertegel (voor binnen- en buitengebruik), maar je kunt ze ook prima als wandtegel in een douche gebruiken. Vervolgens hebben we nog weer honderd uur nagedacht over het patroon waarin we deze tegels zouden plaatsen. Rechtop naast elkaar? Halfsteens verband? En dan liggend of rechtop? Uiteindelijk kozen we voor visgraat, omdat we dat op de muur (en in het zwart) het meest creatief en toch sjiek vonden. Bovendien zou er op de grond een houten visgraat komen te liggen, dus dat leek ons wel een toffe verwijzing.
Goddelijke kranen & rock-chic lampen
Voor onze messing wastafelkranen, douche en vrijstaande badkraan van The Watermark Collection – je zou het potdorie badkamerjuwelen mogen noemen – gingen we naar Baden Baden Interior. Daar werden we in onze keus met raad en daad bijgestaan door Martje Overmeer (nu trouwens voor zichzelf begonnen onder de naam Martje Overmeer Interiors). Ze heeft geholpen met het maken van keuzes en wist bij paniekaanvallen het vertrouwen te geven dat het echt tof zou worden. Via haar vonden we ook passende messing Modular-spots voor in de terrazzo nissen, en een schitterende rimless zwarte wc van Ovvio met mooie matching drukplaten. Voor de verdere verlichting vond Lex – de wederhelft – een heel betaalbare zwarte nieuwe spot van Philips (deze staat nu gericht op de wc), en wilde ik dolgraag vintage Brutalist wandlampen van Svend Aage Holm-Sørensen boven de wastafel en een mid-century Brutalist kroonluchter via 1stDibs van Moe Bridges. De badkamer moest niet té glam worden, ik ben by heart best alternatief en daarom wilde ik een 70’s en dramatisch accent toevoegen, voor een rock-chic (zelfs een beetje gothisch) randje. Zie je dat de wandlampen net twee vuurtjes zijn?
Het vrijstaande bad
Het prachtige bad op sokkel is van Albion Bath Co. We konden iedere gewenste Farrow & Ball kleur kiezen en kozen voor het heerlijk mat zwarte ‘Pitch Black’. In een ander leven (of andere badkamer) zou ik dit bad ook te gek vinden in een knal- of juist pastelkleur. Laat het een tip zijn! Ook vond eigenaresse Rina een prachtige Engelse overloopset in verouderd messing voor ons, een exemplaar dat perfect past bij onze badkraan. Dus: als je zelf nog een mooi vrijstaand bad zoekt, ga zeker even langs bij de toffe showroom van Albion Nederland in de oude vloedschuur in Meteren. Je vindt er unieke vrijstaande Engelse en Franse baden, hoewel ze er ook mooie (klassieke) toiletten, wastafels, radiatoren en douches verkopen.
Terrazzo: vloer en nissen
Zoals je hier kunt lezen in een eerder blog over mijn obsessie met terrazzo wilde ik graag terrazzo in onze badkamer. Een vrij kostbaar product maar tegelijkertijd oh zo duurzaam, heerlijk comfortabel met vloerverwarming en in uitstraling zowel klassiek als modern en quirky.
Het zijn dus géén tegels: het is gestort terrazzo via vakman Maarten Zwartjes. Samen zochten we naar het juiste mengsel van grote en kleinere steentjes in zwart, wit en lichtroze. Het werd ter plaatse (!) allemaal gemengd in een grote cementmolen. Wanneer de terrazzovloer wordt aangebracht met het definitieve mengsel zie je in eerste instantie alleen een zwart vlak; de vloer moet eerst enkele dagen drogen alvorens het schuren kan beginnen. Dus pas na een paar dagen weet je of je goed gekozen hebt, en zie je het finale terrazzomengsel tevoorschijn poppen.
De bouwbegeleiding
We hebben een aannemer in de arm genomen voor de grote lijnen, maar vanwege onze keus voor niet-gangbare producten en los aangehaakte vaklui kwam de bouwbegeleiding regelmatig op mij neer. In een notendop betekende dit: constant de vinger aan de pols houden, verschillende werk- en vaklui met elkaar (blijven) verbinden, ruis op de kabel weghalen (en geloof me, die is er, ook al denk je van niet) en je eigen ideeën en plannen blijven uitleggen en verdedigen. Werkelijk de kleinste details en beslissingen kunnen extreem belangrijk zijn, het kan over centimeters en millimeters gaan, over wel/niet helemaal haaks, over wie wat heeft (fout) gedaan, over dat de één nooit meer met de ander wil werken of was het nou andersom, over de juiste hoogte van de wastafelkranen en de douchekop, over de gewenste diepte van de wasbakken, over de afstand van de glaswand ten opzichte van het bad, over de positie van de badkraan, etc. etc. NONDEJU.
Bewaak je idee
Ook word je constant uitgedaagd je eigen oorspronkelijke ideeën te verdedigen. Er is altijd wel iemand die zegt dat iets niet kan, terwijl je d.m.v. gedegen research heel goed hebt uitgezocht dat het, nouja, gewoon kan. De waterdichtheid van onze bejmats is bijvoorbeeld regelmatig in twijfel getrokken. Ik vond het lastig om dan niet toch weer aan het twijfelen te slaan. Je moet constant het eindresultaat voor ogen houden, voet bij stuk houden en je niet laten meeslepen door vaak goed bedoelde opmerkingen, adviezen en alternatieve (vaak makkelijker te realiseren en minder originele) ontwerpvoorstellen. Waarbij ik wel moet zeggen dat er ook momenten zijn dat iets écht een beter idee is. Dus kritisch luisteren en afwegen blijft noodzaak. Hoe dan ook, we hebben een black bathroom. En mooi dat-ie is! ik zal nu stoppen met het relaas. Hier een aantal foto’s die het bouwproces in beeld brengen. Kijken maar.